
Petekler, mekânların ısıtılması için oldukça önemli cihazlardır. Fakat her cihaz gibi bazen arızalanabilirler. Bu anlamda kullanıcıların en çok şikâyet ettikleri konulardan birisi de petekten ses gelmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle sessiz ortamlarda ve gece yatarken daha çok dikkat çeken bu seslerin birkaç farklı nedeni bulunmaktadır. Peki, petekten su sesi gelmesinin nedenleri nelerdir?

petekten ses gelmesi
Petekten Ses Gelmesi ve Nedenleri
Kullanıcıların en sık şikâyet ettikleri konulardan birisi petekten ses gelmesidir. Bu durumun nedeni malzemenin kalitesi, arızalar ya da petek bakımının ihmal edilmesi olabilir.
Kalitesiz Petekler Su Sesine Neden Olabilir
Petekten su sesi gelmesinin en önemli nedenlerinden birisi peteklerin kalitesiz olmasıdır. Peteklerin imalat aşamasında fırınlı boya ile boyanması gerekmektedir. Ancak bazı kalitesiz petekler fırın boya ile boyanmazlar. Bu peteklerin ucuz olma nedeni de fırın boya ile boyanmamalarıdır. Kalitesiz boyama işlemi zamanla peteğin iç kısmındaki boyanın sökülmesine neden olur. Kalıp halinde sökülen boyalar, peteğin içine su girdiğinde su ile birlikte petek çeperine çarparak ses yapabilir.
Yine peteklerden tık tık ses gelmesinin bir diğer nedeni genleşmedir. Peteklerin imal edildiği malzeme, ısı nedeniyle genleşir ve bu genleşme bir süre sonra durur. Bu sırada peteklerden ses gelebilir.
Petek Temizliğinin İhmali Sese Neden Olur

petekten ses gelmesi
Petekler, belli periyotlar ile temizlik gerektiren cihazlardır. Özellikle kışa girmeden bir servis tarafından kombi ve petek bakımı yapılmalıdır. Ancak temizlik yapılmadığı durumda petek içerisinde tortular oluşur. Bu tortular su ile birlikte hareketlenerek peteğe çarpar. Bu da petekten ses gelmesine neden olmaktadır. Yine kalorifer borusu içinde kireçlenme meydana gelmiş ise kombi borusundan da ses gelebilir.
Termostatik Vana Arızalanmış Olabilir
Tüm bunların yanında termostatik vanadan da ses gelebilir. Bunun nedeni ise vana içerisinde yer alan iğnedir. Bu vanalar otomatik ayarlı oldukları için, iğne suyun etkisi ile devreye girip çıkar. Ancak termostatik vana arızalandığında vana içerisinden geçen su, iğneyi kontrolsüz bir şekilde hareket ettirir. Bu da petekte tık tık ses meydana getirir. Bunu engellemek için işinde uzman bir servisten yardım almalı ve vananın değiştirilmesini sağlamalısınız.